ΦΤΙΑΞΤΕ HDR ΜΕ ΤΟ ADOBE CAMERA RAW

Γειά σας!!!!

Για να φτίαξουμε (H)igh (D)ynamic (R)ange φωτογραφίες με την βοήθεια του Adobe Camera Raw χρειαζόμαστε την έκδοση 9 ή μεταγενέστερη.Στο παράδειγμα που θα σας δείξω έχω κάνει χρήση “Βracketing” επιλέγοντας στην μηχανη μου 5 καρέ.Ανάλογα με την σκήνη που έχω να φωτογραφίσω επιλέγω και τα αντίστοιχα καρέ έτσι ώστε να μην έχω καμένα και να μπορέσω να καλύψω όλο το δυναμικό εύρος (Dynamic Range).Οι φωτογραφίες τραβήχθηκαν πέρυσι το φθινόπωρο στο χωριό Οία στην Σαντορίνη.

 

 

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με την Nikon D800 και φακό τον Nikkor 24-70 F/2.8.To διάφραγμα ήταν F/8 ,  Iso 100 όσο πιο χαμηλά γινόταν αυτά παρέμειναν σταθερά και στις 5 φωτογραφίες ενώ η ταχύτητα ήταν αυτή που άλλαζε απο καρέ σε καρέ.Το color space θα πρέπει να είναι γυρισμένο σε Adobe RGB 1998 και όχι στο SRGB.

 

ΣΤΟ Photoshop – Camera Raw | Color Space!

Αφού φορτώσουμε και τις 5 φωτογραφίες στο Camera Raw θα πρέπει πρώτα να κάνουμε μια πολυ σημαντική αλλαγή αν δεν την εχουμε κάνει ήδη.Αυτή είναι το Color Space! Προσωπικά δουλεύω με το ProPhoto RBG στα 16 Bit και ανάλυση στα 300ppi. Η συγκέκριμένη χρωματική παλέτα δίνει τους περισσότερους χρωματικούς τόνους , ειδικά γι αυτούς που εκτυπώνουν είναι η καλύτερη!!!!Σε άλλη περίπτωση μπορείτε και το Adobe RGB 1998 αλλά είναι υποδιέστερη σε σχεση με το ProPhoto RBG.To SRGB αν και είναι η χρωματική παλέτα που υποστηρίζουν οι browser μας δεν την προτείνω γιατί είναι μια πολύ περιορισμένη.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας με τις χρωματικές παλέτες είναι οτι όταν ανεβάζουμε μια φωτογραφία στο ίντερνετ αυτή μετατρέπετε σε SRGB γιατί μόνο αυτήν αναγνωρίζουν οι broswer μας με αποτέλεσμα να συμπιέζονται τα χρώματα και να βλέπουμε διάφορα σπασίματα σαν artifacts ειδικά στους ουρανόυς.Οπότε αν απο ProPhoto RGB  ή RGB 1998 ανεβάσουμε στο ίντερνετ τα χρώματα θα συμπιεστούν πάρα πολύ!!!Στην φωτογραφία που ακολουθεί θα δείτε οτι το ProPhoto RGB δίνει πολλους περισσότερους τόνους απο κάθε άλλη παλέτα.

 

 

Για την αλλαγή της χρωματικής παλέτας μέσω απο το Camera Raw δείτε στον κόκκινο κύκλο.

 

 

Α) ΣΤΟ Photoshop – Camera Raw | ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ!

Αφού λοιπόν αλλάξουμε την χρωματική παλέτα επιλέγουμε όλα τα αρχεία και πάμε πάνω αριστερά εκεί που λέει filmstrip και πατάμε στο Merge To HDR εναλλακτικά αφού επιλέξουμε όλα τα αρχεία μπορούμε να πατήσουμε alt+M και έτσι ξεκινάει η διαδικάσία.

 

 

Στην επόμενη οθόνη οι ρυθμίσεις μου είναι οι εξής:

  • Κλικαρισμένο το Align images ειδικά στην περίπτωση που έχει κουνηθεί έστω και λίγο η μηχανή είναι απαραίτητο.
  • Κλικαρισμένο το Αuto tone (Βλέπω πως την φτιάχνει η μηχανή του Camera Raw και άν δω οτι δεν με καλύπτει γυρίζω μετά τα Slider σε μηδενικές ρυθμίσεις).
  • Deghost – none πολλές φορές άν υπάρχει κίνηση στην φωτογραφία είτε είναι σύννεφα ή θάλασσα τα κάνει μαντάρα έτσι δεν το χρησιμοποιώ.

Και πατάω Merge.

 

 

 

B) ΣΤΟ Photoshop – Camera Raw | ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ!

Αφού ολοκληρώθει η διαδικασία του Merge το πρώτο πράγμα που κοιτάω είναι το Exposure το οποίο δεν θα πρέπει να είναι ανεβασμένο πολύ, στην Nikon D800 μέχρι 2 στόπ δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα πάνω απο τα 2 έχουμε προβλήματα με θόρυβο τον οποίο απεχθάνομαι και δεν θέλω στις φωτογραφίες μου.Αν λοιπόν το exposure είναι πάνω απο 2 στοπ τότε πατάω το default και δουλεύω μάνιουαλ τις ρυθμίσεις μέσα απο το Camera Raw.Mέσα απο το Camera Raw δουλεύω κυρίως με το White balanace προσπαθώντας να φέρω το σωστο χρώμα και έπειτα με Highlights , Shadows , Whites , Blacks. Και στους 4 Slider ενώ έχω πατημένο το alt και τραβάω αριστερά η δεξία και έτσι μπορώ να έχω μια εικόνα τι γίνεται άν η φωτογραφία είναι καμένη αν έχει  πολύ σκοτεινή και έχει χαθεί πληροφορία κτλ.

Όπως θα δείτε στην φωτογραφία παρακάτω πατώντας το alt και κάνοντας κλίκ πάνω στο slider highlights δέιχνει κάποιους χρωματισμόυς σε δίαφορα σχήματα είναι τα σημεία πάνω στην φωτογραφία που είναι καμένα ή υπερφωτισμένα.Ανάλογες πληροφορίες λαμβάνουμε όταν κλικάρουμε και στους άλλους slider (Shadows , Whites , Blacks)  ενώ έχουμε πατημένο το alt.

 

 

Μερικές βασικές ρυθμίσεις μέσα απο το camera raw είναι στο menu lens correction το Remοve Chromatic Aberration και enable profile corrections.Αφού λοιπόν κάνουμε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις πατάμε open image και συνεχίζουμε την υπόλοιπη δουλειά μέσα απο το Photoshop.Eδώ είναι η τελική φωτογραφία μου με την τεχνική που σας περιέγραψα!

  • Before-HDR Camera Raw
    After-HDR Camera Raw
    BeforeHDR Camera RawAfter

 

Για οποιαδήποτε απορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο admin@harisphoto.com